Saltar al contenido
República del Perú · Observatorio de la producción científica universitaria
OApol.org Observatorio de Inteligencia Científica Universitaria del Perú
OApol.org
Inicio Universidades Publicaciones Investigadores
Repositorios
Tesis y trabajos académicosRevistas
Indicadores
Ranking trimestralRanking por carreraObjetivos de Desarrollo SostenibleReporte OCDERed neuronal 3D
Acerca
MetodologíaPrivacidad

Loss of Migratory Traditions Makes the Endangered Patagonian Huemul Deer a Year-Round Refugee in Its Summer Habitat

Flueck W.T.; Smith-Flueck J.A.M.; Escobar M.E.; Zuliani M.; Fuchs B.; Geist V.; Heffelfinger J.R.; Black-Decima P.; Gizejewski Z.; Vidal F.; Barrio J.; Molinuevo S.M.; Monjeau A.J.; Hoby S.; Jiménez J.E. · Conservation (2022) · DOI: 10.3390/conservation2020023

Resumen

The huemul (Hippocamelus bisulcus) is endangered, with 1500 deer split into >100 subpopulations along 2000 km of the Andes. Currently occupied areas are claimed-erroneously-to be critical prime habitats. We analyzed historical spatiotemporal behavior since current patterns represent only a fraction of pre-Columbian ones. Given the limited knowledge, the first group (n = 6) in Argentina was radio-marked to examine spatial behavior. Historically, huemul resided year-round in winter ranges, while some migrated seasonally, some using grasslands >200 km east of their current presence, reaching the Atlantic. Moreover, huemul anatomy is adapted to open unforested habitats, also corroborated by spotless fawns. Extreme naivety towards humans resulted in early extirpation on many winter ranges—preferentially occupied by humans, resulting in refugee huemul on surrounding mountain summer ranges. Radio-marked huemul remained in small ranges with minimal altitudinal movements, as known from other subpopulations. However, these resident areas documented here are typical summer ranges as evidenced by past migrations, and current usage for livestock. The huemul is the only cervid known to use mountain summer ranges year-round in reaction to anthropogenic activities. Losing migratory traditions is a major threat, and may explain their presently prevalent skeletal diseases, reduced longevity, and lacking recolonizations for most remaining huemul subpopulations.